馃煛ZOBACZ PRZEPIS NA SUPER CIASTO KAWOWY KR脫LEWICZ Z MAS膭 BUDYNIOW膭 -KROK PO KROKU-WYSTRZA艁OWA KUCHNIA

馃煛ZOBACZ PRZEPIS NA SUPER CIASTO KAWOWY KR脫LEWICZ Z MAS膭 BUDYNIOW膭 -KROK PO KROKU-WYSTRZA艁OWA KUCHNIA
馃敶馃搼PRZEPIS:

SK艁ADNIKI NA MAS臉 BUDYNIOW膭:

500 ml mleka
7 偶贸艂tek
1 cukier wanilinowy
5 kopiastych 艂y偶ek cukru
3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
2 艂y偶ki m膮ki pszennej
200 g mas艂a

WYKONANIE:

Przygotowujemy 500 ml mleka. Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklank臋 i dodajemy do miski. Nast臋pnie dodajemy 偶贸艂tka, cukier wanilinowy , cukier , m膮k臋 ziemniaczan膮 , m膮k臋 pszenn膮. Miksujemy kilka sekund a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Pozosta艂e mleko wlewamy do garnka , dodajemy mas艂o i mieszamy do momentu a偶 si臋 rozpu艣ci. Gdy mleko zacznie si臋 gotowa膰 wlewamy budynie i mieszamy do momentu a偶 zg臋stnieje. Gotowy budy艅 odstawiamy do wystudzenia.

SK艁ADNIKI NA CIASTO BIA艁KOWE:

7 bia艂ek
szczypta soli ( do bia艂ek )
1 szklanka cukru pudru
10 p艂askich 艂y偶ek przesianej m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶ka octu
3 艂y偶ki przesianej , zmielonej kawy ziarnistej

WYKONANIE:

Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli . Stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 ziemniaczan膮 , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Stopniowo wsypujemy do bia艂ek i miksujemy. Nast臋pnie dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) , rozsmarowujemy a nast臋pnie robimy wg艂臋bienia za pomoc膮 艂y偶ki i posypujemy kaw膮.

SK艁ADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka
szczypta soli ( do jajek )
4 艂y偶ki cukru
1 cukier wanilinowy
4 kopiaste 艂y偶ki przesianej m膮ki
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

DODATKOWE SK艁ADNIKI:

dowolna ilo艣膰 pokruszonych orzech贸w lub migda艂贸w do posypania g贸ry ciasta.

WYKONANIE:

Do jajek dodajemy szczypt臋 soli , cukier , cukier wanilinowy i ubijamy do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.
Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wsypujemy do ciasta i dok艂adnie 艂膮czymy za pomoc膮 艂y偶ki. Wyk艂adamy r贸wnomiernie na kaw臋 i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piecyka a nast臋pnie przekrawamy na p贸艂. Ciasto odwracamy do g贸ry nogami ( czyli biszkopt ma by膰 na dole blachy a beza na g贸rze ) .
Na sp贸d ciasta wyk艂adamy 2/3 wcze艣niej przygotowanej ( wystudzonej ) masy budyniowej i rozsmarowujemy.
K艂adziemy drug膮 cz臋艣膰 przekrojonego ciasta i lekko dociskamy. Wyk艂adamy pozosta艂膮 mas臋 budyniow膮 i rozsmarowujemy. G贸r臋 ciasta posypujemy pokruszonymi migda艂ami lub orzechami oraz przesianym kakao. Wstawiamy do lod贸wki.

One comment

  1. 馃煛ZOBACZ PRZEPIS NA SUPER CIASTO KAWOWY KR脫LEWICZ Z MAS膭 BUDYNIOW膭 -KROK PO KROKU-WYSTRZA艁OWA KUCHNIA
    馃敶馃搼PRZEPIS:

    SK艁ADNIKI NA MAS臉 BUDYNIOW膭:

    500 ml mleka
    7 偶贸艂tek
    1 cukier wanilinowy
    5 kopiastych 艂y偶ek cukru
    3 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
    2 艂y偶ki m膮ki pszennej
    200 g mas艂a

    WYKONANIE:

    Przygotowujemy 500 ml mleka. Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklank臋 i dodajemy do miski. Nast臋pnie dodajemy 偶贸艂tka, cukier wanilinowy , cukier , m膮k臋 ziemniaczan膮 , m膮k臋 pszenn膮. Miksujemy kilka sekund a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Pozosta艂e mleko wlewamy do garnka , dodajemy mas艂o i mieszamy do momentu a偶 si臋 rozpu艣ci. Gdy mleko zacznie si臋 gotowa膰 wlewamy budynie i mieszamy do momentu a偶 zg臋stnieje. Gotowy budy艅 odstawiamy do wystudzenia.

    SK艁ADNIKI NA CIASTO BIA艁KOWE:

    7 bia艂ek
    szczypta soli ( do bia艂ek )
    1 szklanka cukru pudru
    10 p艂askich 艂y偶ek przesianej m膮ki ziemniaczanej
    1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
    1 艂y偶ka octu
    3 艂y偶ki przesianej , zmielonej kawy ziarnistej

    WYKONANIE:

    Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli . Stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 ziemniaczan膮 , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Stopniowo wsypujemy do bia艂ek i miksujemy. Nast臋pnie dodajemy ocet i ponownie miksujemy. Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) , rozsmarowujemy a nast臋pnie robimy wg艂臋bienia za pomoc膮 艂y偶ki i posypujemy kaw膮.

    SK艁ADNIKI NA BISZKOPT:

    4 jajka
    szczypta soli ( do jajek )
    4 艂y偶ki cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 kopiaste 艂y偶ki przesianej m膮ki
    1 艂y偶eczka proszku do pieczenia

    DODATKOWE SK艁ADNIKI:

    dowolna ilo艣膰 pokruszonych orzech贸w lub migda艂贸w do posypania g贸ry ciasta.

    WYKONANIE:

    Do jajek dodajemy szczypt臋 soli , cukier , cukier wanilinowy i ubijamy do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.
    Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Wsypujemy do ciasta i dok艂adnie 艂膮czymy za pomoc膮 艂y偶ki. Wyk艂adamy r贸wnomiernie na kaw臋 i delikatnie rozsmarowujemy. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
    Upieczone ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piecyka a nast臋pnie przekrawamy na p贸艂. Ciasto odwracamy do g贸ry nogami ( czyli biszkopt ma by膰 na dole blachy a beza na g贸rze ) .
    Na sp贸d ciasta wyk艂adamy 2/3 wcze艣niej przygotowanej ( wystudzonej ) masy budyniowej i rozsmarowujemy.
    K艂adziemy drug膮 cz臋艣膰 przekrojonego ciasta i lekko dociskamy. Wyk艂adamy pozosta艂膮 mas臋 budyniow膮 i rozsmarowujemy. G贸r臋 ciasta posypujemy pokruszonymi migda艂ami lub orzechami oraz przesianym kakao. Wstawiamy do lod贸wki.

Leave a Reply