CIASTO LUIZJANA – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA

鈥婡Bombowa Kuchnia
馃嵃CIASTO LUIZJANA – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA
馃摳Instagram:
馃實Facebook:

鉁咅煋漃RZEPIS NA CIASTO LUIZJANA – BOMBOWA KUCHNIA

SK艁ADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

3 szklanki przesianej m膮ki pszennej
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
250g mi臋kkiego mas艂a lub margaryny
1 艂y偶ka smalcu
6 偶贸艂tek
1/4 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 艂y偶ki 艣mietany 18%

3-4 艂y偶ki kwa艣nego d偶emu
6 bia艂ek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
100 g wi贸rek kokosowych

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy przesian膮 m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy , dodajemy mi臋kkie mas艂o lub margaryn臋 , smalec. Wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮 ( w razie potrzeby mo偶emy dosypywa膰 m膮k臋 ).

Do 偶贸艂tek dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy , 艣mietan臋. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie mieszamy i dodajemy do ciasta. Zagniatamy ciasto i przekrawamy na p贸艂.
Jedn膮 cz臋艣膰 ciasta rozwa艂kowujemy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ). Wyk艂adamy kwa艣ny d偶em i rozsmarowujemy.

Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli , stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru , wi贸rki kokosowe i dok艂adnie mieszamy. Ubite bia艂ka wyk艂adamy na rozsmarowany d偶em i rozsmarowujemy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

SK艁ADNIKI NA MAS臉 SEZAMOW膭:

150 g sezamu
100 g mas艂a lub margaryny
1/4 szklanki cukru
2 艂y偶ki p艂ynnego miodu

WYKONANIE:

Do garnka wsypujemy sezam , dodajemy mas艂o lub margaryn臋 , cukier , p艂ynny mi贸d.
Wstawiamy na ma艂y ogie艅 i mieszamy do momentu a偶 masa zacznie si臋 gotowa膰 , nast臋pnie wy艂膮czamy gaz i odstawiamy do lekkiego wystudzenia.

Ciep艂膮 mas臋 sezamow膮 wyk艂adamy na drugie rozwa艂kowane ciasto i rozsmarowujemy.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

SK艁ADNIKI NA MAS臉 BUDYNIOW膭:

3 budynie 艣mietankowe lub waniliowe
1/2 szklanki cukru
1 p艂aska 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
3/4 litra mleka
300 g mi臋kkiego mas艂a
100 g wi贸rek kokosowych

WYKONANIE:

Do garnka dodajemy budynie , cukier , m膮k臋 ziemniaczan膮 , mleko i dok艂adnie mieszamy. Wstawiamy na ma艂y ogie艅 i mieszamy do momentu a偶 masa zg臋stnieje.
Gdy masa zg臋stnieje wy艂膮czamy gaz , przykrywamy foli膮( aby nie powsta艂a skucha sk贸rka ) i odstawiamy do wystudzenia.

Mi臋kkie mas艂o ucieramy , stopniowo dodajemy wystudzony budy艅 , wsypujemy wi贸rki kokosowe i dok艂adnie mieszamy.

SK艁ADNIKI NA CIASTO ORZECHOWE:

200 g przesianej m膮ki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
50 g mas艂a lub margaryny
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
2 艂y偶ki miodu
1 pe艂na 艂y偶ka 艣mietany 18%
2 偶贸艂tka

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy przesian膮 m膮k臋 pszenn膮 , dodajemy cukier puder , mas艂o lub margaryn臋 , sod臋 oczyszczon膮 , mi贸d , 艣mietan臋 , 偶贸艂tka. Nast臋pnie wszystkie sk艂adniki mieszamy i zagniatamy ciasto ( W razie potrzeby mo偶emy dosypywa膰 m膮k臋). Zagniecione ciasto rozwa艂kowujemy na blaszce o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ).

SK艁ADNIKI NA MAS臉 ORZECHOW膭:

200g pokrojonych orzech贸w w艂oskich
100 g mas艂a lub margaryny
2 艂y偶ki p艂ynnego miodu
1/3 szklanki cukru

WYKONANIE:

Do garnka dodajemy pokrojone orzechy w艂oskie , mas艂o lub margaryn臋 , mi贸d , cukier.
Wstawiamy na ma艂y ogie艅 i mieszamy do momentu a偶 sk艂adniki si臋 rozpuszcz膮 , nast臋pnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Ciep艂膮 mas臋 orzechow膮 wyk艂adamy na rozwa艂kowane ciasto i rozsmarowujemy.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Wszystkie upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

PRZE艁O呕ENIE CIASTA:

1/2 masy budyniowej wyk艂adamy na ciasto orzechowe , rozsmarowujemy , k艂adziemy ciasto sezamowe i delikatnie dociskamy , wyk艂adamy drug膮 po艂ow臋 masy budyniowej ,
rozsmarowujemy , k艂adziemy ciasto kokosowe i lekko dociskamy.
Ciasto mo偶emy r贸wnie偶 pola膰 polew膮 i posypa膰 wi贸rkami kokosowymi.

3 komentarze

  1. Katarzyna Kluczyk
    Katarzyna Kluczyk

    Pracoch艂onne, ale kiedy艣 spr贸buj臋 zrobi膰, dzi艣 robi臋 ju偶 kolejny raz ciasto mumu zPani przepisu, Rodzinka zachwycona

  2. Przepis dobry ale
    Bardzo bogaty w skladniki ciasta.
    Pozdrawiam.

  3. Helena Samborska
    Helena Samborska

    Wy艣mienite ciasto pozdrawiam cieplutko mi艂ego vikendu 馃憤馃槒鉂わ笍

Leave a Reply