CIASTO PIJAK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA

@Bombowa Kuchnia
🍰CIASTO PIJAK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA
📸Instagram:
🌍Facebook:

✅📝PRZEPIS NA CIASTO PIJAK – BOMBOWA KUCHNIA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.
Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę pszenną , przesianą mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA CIASTA MIODOWE:

80 g masła lub margaryny
300 g przesianej mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka wody ( przegotowanej , wystudzonej )
2 łyżki miodu

WYKONANIE:

Do masła dodajemy przesianą mąkę i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy jajko, cukier , sodę oczyszczoną , wodę , miód , mieszamy i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części. Każde ciasto rozwałkowujemy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ). Każde ciasto pieczemy osobno 10-15 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA MASĘ:

1/2 litra mleka
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy

1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
150g masła

WYKONANIE:

Do garnka wlewamy mleko , dodajemy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , cukier , cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu wyłączamy gaz. Dodajemy kwasek cytrynowy , masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

PRZYGOTOWANIE PONCZU:

1/3 szklanki wody
1/3 szklanki wódki ( możemy również użyć dowolnego ponczu bez alkoholu )

WYKONANIE:

Do miski wlewamy wodę , dodajemy alkohol i mieszamy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Na pierwsze ciasto miodowe wykładamy 1/2 gorącej masy i rozsmarowujemy.
Z biszkoptu zdrapujemy skórkę i kładziemy na rozsmarowaną masę , nasączamy ponczem , wykładamy drugą połowę masy , rozsmarowujemy , kładziemy drugie ciasto miodowe , polewamy polewą , rozsmarowujemy.

5 komentarzy

  1. 🍰CIASTO PIJAK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA🍰
    📸Instagram:
    🌍Facebook:

    ✅📝PRZEPIS NA CIASTO PIJAK – BOMBOWA KUCHNIA

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.
    Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę pszenną , przesianą mąkę ziemniaczaną , proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

    SKŁADNIKI NA CIASTA MIODOWE:

    80 g masła lub margaryny
    300 g przesianej mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka wody ( przegotowanej , wystudzonej )
    2 łyżki miodu

    WYKONANIE:

    Do masła dodajemy przesianą mąkę i łączymy ze sobą. Następnie dodajemy jajko, cukier , sodę oczyszczoną , wodę , miód , mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Zagniecione ciasto dzielimy na 2 równe części. Każde ciasto rozwałkowujemy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ). Każde ciasto pieczemy osobno 10-15 minut w 180 stopniach.

    SKŁADNIKI NA MASĘ:

    1/2 litra mleka
    1 kopiasta łyżka mąki pszennej
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy

    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    150g masła

    WYKONANIE:

    Do garnka wlewamy mleko , dodajemy mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną , cukier , cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje. Po zgęstnieniu wyłączamy gaz. Dodajemy kwasek cytrynowy , masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy do momentu aż się rozpuści.

    PRZYGOTOWANIE PONCZU:

    1/3 szklanki wody
    1/3 szklanki wódki ( możemy również użyć dowolnego ponczu bez alkoholu )

    WYKONANIE:

    Do miski wlewamy wodę , dodajemy alkohol i mieszamy.

    PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Na pierwsze ciasto miodowe wykładamy 1/2 gorącej masy i rozsmarowujemy.
    Z biszkoptu zdrapujemy skórkę i kładziemy na rozsmarowaną masę , nasączamy ponczem , wykładamy drugą połowę masy , rozsmarowujemy , kładziemy drugie ciasto miodowe , polewamy polewą , rozsmarowujemy.

  2. Helena Samborska
    Helena Samborska

    Witam serdecznie muszę upiec to ciasto ciekawy przepis miłego dnia 👍😏❤️

  3. Dobry przepis i
    Dobrze pokazane wykonanie.Pozdrawiam.

  4. Dominika Ahmedzie
    Dominika Ahmedzie

    Dlaczego nazywa się Drink cake?
    Jeśli Pijak to musiałoby być Drunk Cake

  5. Witam serdecznie ten przepis trochę znam Ale ten jest dużo fajniejszych.Pozdrawiam.

Leave a Reply