CIASTO Z艁OTY STOK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA

@Bombowa Kuchnia
馃嵃CIASTO Z艁OTY STOK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA
馃摳Instagram:
馃實Facebook:

鉁咅煋漃RZEPIS NA CIASTO Z艁OTY STOK – BOMBOWA KUCHNIA:

SK艁ADNIKI NA BISZKOPT :

4 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki przesianej m膮ki pszennej
1 kopiasta 艂y偶eczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczypt膮 soli do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.
Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia i dok艂adnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dok艂adnie mieszamy.
Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapujemy sk贸rk臋.

SK艁ADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

1/2 kg przesianej m膮ki pszennej
250 g zimnego mas艂a lub margaryny
2 kopiaste 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 偶贸艂tek
1 艂y偶ka 艣mietany 18%

WYKONANIE:

Do przesianej m膮ki pszennej 艣cieramy na tarce jarzyn贸wce zimne mas艂o lub margaryn臋.
Wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮. Nast臋pnie dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder i dok艂adnie mieszamy. Dodajemy 偶贸艂tka , 艣mietan臋 , mieszamy i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie r贸wne cz臋艣ci. Ka偶de ciasto rozwa艂kowujemy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i nak艂uwamy widelcem. Ka偶de ciasto pieczemy osobno 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE KAWY:

1 szklanka gor膮cej wody
2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej

WYKONANIE:

Do gor膮cej wody dodajemy kaw臋 , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

SK艁ADNIKI NA MAS臉 Z GALARETKAMI:

100 g sparzonych rodzynek
100 g pokrojonych orzech贸w w艂oskich
450 g galaretek w cukrze
wcze艣niej przygotowana ( wystudzona kawa )

WYKONANIE:

Wszystkie sk艂adniki wsypujemy do miski. Jedno ( ca艂e ) kruche ciasto kruszymy , nast臋pnie wlewamy wcze艣niej przygotowan膮 ( wystudzon膮 ) kaw臋 i mieszamy.

SK艁ADNIKI NA MAS臉 ORZECHOW膭:

200 g pokrojonych orzech贸w w艂oskich
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka

200 g mi臋kkiego mas艂a

WYKONANIE:

Do garnka dodajemy pokrojone orzechy w艂oskie , jajka , cukier , mleko. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 艂膮czymy. Wstawiamy na ma艂y ogie艅 i zagotowujemy ca艂y czas mieszaj膮c. Gotujemy przez oko艂o 1 minut臋 , wy艂膮czamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy mi臋kkie mas艂o , stopniowo dodajemy wystudzon膮 mas臋 orzechow膮 i miksujemy.

DODATKOWE SK艁ADNIKI:

1 s艂oik powide艂 艣liwkowych ( 1 s艂oik = 280 g )
dowolna ilo艣膰 posiekanych orzech贸w w艂oskich do posypania g贸ry ciasta

PRZE艁O呕ENIE CIASTA:

Na kruche ciasto wyk艂adamy 3/4 s艂oika powide艂 艣liwkowych i rozsmarowujemy. Wyk艂adamy mas臋 z galaretkami , rozsmarowujemy i dociskamy 艂y偶k膮. Porcjami na ciasto wyk艂adamy mas臋 orzechow膮 i rozsmarowujemy. Biszkopt ze zdrapan膮 sk贸rk膮 k艂adziemy na rozsmarowan膮 mas臋 orzechow膮.
Wyk艂adamy pozosta艂e powid艂a 艣liwkowe ( cienk膮 warstw臋 ) i rozsmarowujemy. Polewamy polew膮 , rozsmarowujemy.
Posypujemy dowoln膮 ilo艣ci膮 posiekanych orzech贸w w艂oskich.

4 komentarze

  1. 馃嵃CIASTO Z艁OTY STOK – PRZEPIS KROK PO KROKU – BOMBOWA KUCHNIA馃嵃
    馃摳Instagram:
    馃實Facebook:

    鉁咅煋漃RZEPIS NA CIASTO Z艁OTY STOK – BOMBOWA KUCHNIA:

    SK艁ADNIKI NA BISZKOPT :

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    3/4 szklanki przesianej m膮ki pszennej
    1 kopiasta 艂y偶eczka proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczypt膮 soli do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.
    Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia i dok艂adnie mieszamy.
    Dodajemy do ubitych jajek i dok艂adnie mieszamy.
    Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapujemy sk贸rk臋.

    SK艁ADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

    1/2 kg przesianej m膮ki pszennej
    250 g zimnego mas艂a lub margaryny
    2 kopiaste 艂y偶eczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 偶贸艂tek
    1 艂y偶ka 艣mietany 18%

    WYKONANIE:

    Do przesianej m膮ki pszennej 艣cieramy na tarce jarzyn贸wce zimne mas艂o lub margaryn臋.
    Wszystkie sk艂adniki 艂膮czymy ze sob膮. Nast臋pnie dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder i dok艂adnie mieszamy. Dodajemy 偶贸艂tka , 艣mietan臋 , mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Zagniecione ciasto dzielimy na dwie r贸wne cz臋艣ci. Ka偶de ciasto rozwa艂kowujemy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i nak艂uwamy widelcem. Ka偶de ciasto pieczemy osobno 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

    PRZYGOTOWANIE KAWY:

    1 szklanka gor膮cej wody
    2 艂y偶ki kawy rozpuszczalnej

    WYKONANIE:

    Do gor膮cej wody dodajemy kaw臋 , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    SK艁ADNIKI NA MAS臉 Z GALARETKAMI:

    100 g sparzonych rodzynek
    100 g pokrojonych orzech贸w w艂oskich
    450 g galaretek w cukrze
    wcze艣niej przygotowana ( wystudzona kawa )

    WYKONANIE:

    Wszystkie sk艂adniki wsypujemy do miski. Jedno ( ca艂e ) kruche ciasto kruszymy , nast臋pnie wlewamy wcze艣niej przygotowan膮 ( wystudzon膮 ) kaw臋 i mieszamy.

    SK艁ADNIKI NA MAS臉 ORZECHOW膭:

    200 g pokrojonych orzech贸w w艂oskich
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka

    200 g mi臋kkiego mas艂a

    WYKONANIE:

    Do garnka dodajemy pokrojone orzechy w艂oskie , jajka , cukier , mleko. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 艂膮czymy. Wstawiamy na ma艂y ogie艅 i zagotowujemy ca艂y czas mieszaj膮c. Gotujemy przez oko艂o 1 minut臋 , wy艂膮czamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.
    Ucieramy mi臋kkie mas艂o , stopniowo dodajemy wystudzon膮 mas臋 orzechow膮 i miksujemy.

    DODATKOWE SK艁ADNIKI:

    1 s艂oik powide艂 艣liwkowych ( 1 s艂oik = 280 g )
    dowolna ilo艣膰 posiekanych orzech贸w w艂oskich do posypania g贸ry ciasta

    PRZE艁O呕ENIE CIASTA:

    Na kruche ciasto wyk艂adamy 3/4 s艂oika powide艂 艣liwkowych i rozsmarowujemy. Wyk艂adamy mas臋 z galaretkami , rozsmarowujemy i dociskamy 艂y偶k膮. Porcjami na ciasto wyk艂adamy mas臋 orzechow膮 i rozsmarowujemy. Biszkopt ze zdrapan膮 sk贸rk膮 k艂adziemy na rozsmarowan膮 mas臋 orzechow膮.
    Wyk艂adamy pozosta艂e powid艂a 艣liwkowe ( cienk膮 warstw臋 ) i rozsmarowujemy. Polewamy polew膮 , rozsmarowujemy.
    Posypujemy dowoln膮 ilo艣ci膮 posiekanych orzech贸w w艂oskich.

  2. Jak Z艂oty Stok to i kopalnia z艂ota 馃榾

  3. Helena Samborska
    Helena Samborska

    Super ciasto pozdrawiam cieplutko mi艂ego dnia 鈾ワ笍馃憤

  4. Ale super ciasto 馃憤馃憤 .Mam pro艣b臋 czy mog臋 prosi膰 o przepis na ciasto z kremem banowym, dzi臋kuj臋 馃憤馃憤馃槉 mu艂egi dnia馃嵃馃嵃馃嵃

Leave a Reply