DAMA KIER – PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM ORAZ MASĄ ŚMIETANKOWO BUDYNIOWĄ

@Bombowa Kuchnia
🍓DAMA KIER – PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM ORAZ MASĄ ŚMIETANKOWO BUDYNIOWĄ
📸Instagram:
🌍Facebook:
💌e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

✅📝PRZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

7 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 szklanka przesianej mąki pszennej
1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

PRZYGOTOWANIE BUDYNIU:

2 budynie śmietankowe
500 ml mleka

WYKONANIE:

Do budyni dodajemy mleko i mieszamy ( jeśli budynie nie zawierają w sobie cukru dodajemy 4 łyżki ).
Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje.
Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ

2 galaretki truskawkowe
400 ml gorącej wody
900 g rozmrożonych truskawek

WYKONANIE:

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Blendujemy rozmrożone truskawki następnie dodajemy wystudzone galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby masa zrobiła się gęsta ( nie może zastygnąć całkowicie ).

PRZYGOTOWANIE GALARETEK NA GÓRĘ CIASTA:

2 galaretki truskawkowe
700 ml gorącej wody

WYKONANIE:

Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWĄ:

2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
wcześniej przygotowany ( wystudzony ) budyń
800 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wystudzony budyń blendujemy do momentu aż powstanie gładka masa.

Ubijamy zimną śmietanę kremówkę.
W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
Następnie do ubitej śmietany dodajemy 1/2 budyniu i miksujemy.
Dodajemy drugą połowę budyniu i miksujemy.
Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę do momentu aż połączy się z masą.

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/2 szklanki wystudzonej wody
1 łyżeczka cukru
4 łyżki soku z cytryny

WYKONANIE:

Do wystudzonej wody dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy połową ponczem.
Wykładamy 1/2 gęstej masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
Wykładamy 1/2 masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.
Nasączamy pozostałym ponczem.
Wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
Wykładamy drugą połowę masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
Porcjami wykładamy lekko stężałe galaretki i rozprowadzamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki.

4 komentarze

  1. 🍓DAMA KIER – PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM ORAZ MASĄ ŚMIETANKOWO BUDYNIOWĄ
    📸Instagram:
    🌍Facebook:

    💌e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

    ✅📝PRZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 szklanka przesianej mąki pszennej
    1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

    Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.

    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    PRZYGOTOWANIE BUDYNIU:

    2 budynie śmietankowe
    500 ml mleka

    WYKONANIE:

    Do budyni dodajemy mleko i mieszamy ( jeśli budynie nie zawierają w sobie cukru dodajemy 4 łyżki ).
    Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż budyń zgęstnieje.
    Po zgęstnieniu odstawiamy do wystudzenia.

    SKŁADNIKI NA MASĘ TRUSKAWKOWĄ

    2 galaretki truskawkowe
    400 ml gorącej wody
    900 g rozmrożonych truskawek

    WYKONANIE:

    Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Blendujemy rozmrożone truskawki następnie dodajemy wystudzone galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby masa zrobiła się gęsta ( nie może zastygnąć całkowicie ).

    PRZYGOTOWANIE GALARETEK NA GÓRĘ CIASTA:

    2 galaretki truskawkowe
    700 ml gorącej wody

    WYKONANIE:

    Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.

    SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWĄ:

    2 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody
    wcześniej przygotowany ( wystudzony ) budyń
    800 ml zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
    2 łyżki cukru pudru

    WYKONANIE:

    Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Wystudzony budyń blendujemy do momentu aż powstanie gładka masa.

    Ubijamy zimną śmietanę kremówkę.
    W trakcie ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru.
    Następnie do ubitej śmietany dodajemy 1/2 budyniu i miksujemy.
    Dodajemy drugą połowę budyniu i miksujemy.
    Dodajemy wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko chwilę do momentu aż połączy się z masą.

    SKŁADNIKI NA PONCZ:

    1/2 szklanki wystudzonej wody
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki soku z cytryny

    WYKONANIE:

    Do wystudzonej wody dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy.

    PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy połową ponczem.
    Wykładamy 1/2 gęstej masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
    Wykładamy 1/2 masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
    Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.
    Nasączamy pozostałym ponczem.
    Wykładamy drugą połowę masy truskawkowej i rozsmarowujemy.
    Wykładamy drugą połowę masy budyniowo-śmietankowej i rozsmarowujemy.
    Porcjami wykładamy lekko stężałe galaretki i rozprowadzamy.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.

  2. Ciekawy przepis pozdrawiam serdecznie miłego popołudnia niedzielnego 👍👍👍😏❤️❤️

  3. Witam serdecznie .Dziękuję za przepis Pozdrawiam serdecznie. 🍓👍👌🙏🙋‍♂️😋

Leave a Reply