Egipska basbusa nasz przepis na ciasto z semoliny

Jak przygotować egipską basbusę? Dzisiaj pokazujemy wam nasz prosty przepis na basbusę czyli jeden ze znanych egipskich deserów. Basbusa to ciasto z semoliny, a ten przepis to autorski egipski przepis Mohameda.

Składniki:
500 g semoliny
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
250 g masła/margaryny
1 szklanka mleka

opcjonalnie: migdały (kilka całych na wierzch i trochę zblendowanych do wymieszania z ciastem), pistacje (zblendowane do posypania ciasta)

Syrop:
1 szklanka wody
2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Więcej o naszej podróży ⬇️⬇️⬇️

Zajrzyj na nasze media społecznościowe ⬇️⬇️⬇️
Facebook:
Instagram:
Blog:
Kontakt: polegytravels@gmail.com

🎵🎵🎵 Muzyka:
Adventures by A Himitsu
Creative Commons — Attribution 3.0 Unported— CC BY 3.0
Free Download / Stream:
Music released by Argofox
Music promoted by Audio Library

“An Optimistic Life“
Genre: Folk, Pop, Acoustic, Royalty Free Music, No Copyright Music
“An Optimistic Life” – Happy, Fast, fun, uplifting, positive, energetic and upbeat track with a whistle, perfect for Advertising, Radio, TV, corporative video presentations, lifestyle, cooking, shows, exhibitions, private videos and more…
Used Instruments:
Ukulele, Whistle, Acoustic Guitars, Piano, Glockenspiel, Bells, Drums
thetopflow@gmail.com

#polegytravels #basbusa #kuchniaegipska

5 komentarzy

  1. Ciekawy przepis 🙂 Miłego dnia

  2. Moja znajoma z Egiptu naluczyla mnie to piec. Proste i smaczne. Pozdrawiam.

  3. Nie slyszalam nigdy o tym ciescie, ale skusilam sie dzieki Waszemu filmikowi 😀

  4. Grażyna Pawlicka
    Grażyna Pawlicka

    Dzięki za fajny przepis . 😆👍🙏

  5. Poznalam kobiete z Egiptu jest chszescianka ! Tak dobrej duszy nigdy nie spoktalam .

Leave a Reply