FRUTELA – WYŚMIETANITE CIASTO OWOCOWE Z MASĄ SEROWĄ

@Bombowa Kuchnia
🍰FRUTELA – WYŚMIETANITE CIASTO OWOCOWE Z MASĄ SEROWĄ
📸Instagram:

❤️Zobacz Nowy Kanał: Rękodzieło, Haft, Ozdoby Do Domu i Wiele Innych – Krok po Kroku:

✅📝PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:

5 jajek
szczypta soli
5 łyżek cukru
5 łyżek przesianej mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Białka ubijamy z solą , stopniowo dodajemy cukier , żółtka. Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy proszek do pieczenia , mieszamy , dodajemy do ubitych jajek i dokładnie ze sobą łączmy za pomocą łyżki.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 28x21cm ( lub podobnych , możemy również upiec w okrągłej tortownicy ) ,rozsmarowujemy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

5 jajek
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki przesianej mąki
2 łyżki przesianego kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Białka ubijamy z solą , stopniowo dodajemy cukier , żółtka . Do miseczki dodajemy przesianą mąkę , przesiane kakao , proszek do pieczenia, mieszamy , dodajemy do ubitych jajek i dokładnie ze sobą łączymy za pomocą łyżki.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 28×21 cm ( lub podobnych , możemy również upiec w okrągłej tortownicy ), rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.W upieczonym i wystudzonym biszkopcie kakaowym wycinamy kółka za pomocą kieliszka.

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ :

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 żółtka

400 g miękkiego masła
1 kopiasta łyżka kakao

WYKONANIE:

Z 1/2 litra mleka dolewamy 3/4 szklanki , dodajemy żółtka , cukier , cukier wanilinowy , mąkę ziemniaczaną ,mąkę pszenną , wszystko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowany budyń. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( do zgęstnienia ) . Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ucieramy , stopniowo dodajemy wystudzony budyń ,dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ :

3 serki homogenizowane dowolnego smaku ( 1 serek = 150 g )
1 galaretka dowolnego smaku
1/2 szklanki gorącej wody

WYKONANIE:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Serki przekładamy do miski , wlewamy wystudzoną galaretkę , łączmy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt płynna wstawiamy na chwilę do lodówki.

DODATKOWE SKŁADNIKI:

1 puszka brzoskwiń ( brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę ) , sok pozostawiamy do nasączenia biszkoptu
1/2 kg winogron ( jeśli mają pestki przekrawamy na połowę i usuwamy )
1 galaretka dowolnego smaku rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody ( lekko stężałą galaretkę wlewamy w otworki z brzoskwiniami )
2 galaretki dowolnego koloru ( przygotowane według przepisu na opakowaniu )

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Jasny biszkopt nasączamy 1/2 soku z brzoskwiń , wykładamy masę budyniową z kakao , rozsmarowujemy , kładziemy biszkopt kakaowy z otworkami , w każdy otwór kładziemy pokrojone brzoskwinie w drobną kostkę i wlewamy lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody ( jeśli galaretka zostanie możemy wykorzystać ją do polania góry ciasta ) ,kładziemy lekko stężałą masę serową , rozsmarowujemy , na masę serową kładziemy wcześniej wycięte kółka z kakaowego biszkoptu, między kółkami układamy winogrona , wstawiamy do lodówki. Kładziemy drugą część masy budyniowej , rozsmarowujemy , kładziemy stężałe galaretki przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu.Gotowe ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Jeden komentarz

  1. 🍰FRUTELA – WYŚMIETANITE CIASTO OWOCOWE Z MASĄ SEROWĄ
    📸Instagram:

    ❤️Zobacz Nowy Kanał: Rękodzieło, Haft, Ozdoby Do Domu i Wiele Innych – Krok po Kroku:

    ✅📝PRZEPIS:

    SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:

    5 jajek
    szczypta soli
    5 łyżek cukru
    5 łyżek przesianej mąki
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Białka ubijamy z solą , stopniowo dodajemy cukier , żółtka. Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy proszek do pieczenia , mieszamy , dodajemy do ubitych jajek i dokładnie ze sobą łączmy za pomocą łyżki.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 28x21cm ( lub podobnych , możemy również upiec w okrągłej tortownicy ) ,rozsmarowujemy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

    5 jajek
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3 łyżki przesianej mąki
    2 łyżki przesianego kakao
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Białka ubijamy z solą , stopniowo dodajemy cukier , żółtka . Do miseczki dodajemy przesianą mąkę , przesiane kakao , proszek do pieczenia, mieszamy , dodajemy do ubitych jajek i dokładnie ze sobą łączymy za pomocą łyżki.Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 28×21 cm ( lub podobnych , możemy również upiec w okrągłej tortownicy ), rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.W upieczonym i wystudzonym biszkopcie kakaowym wycinamy kółka za pomocą kieliszka.

    SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ :

    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    3 żółtka

    400 g miękkiego masła
    1 kopiasta łyżka kakao

    WYKONANIE:

    Z 1/2 litra mleka dolewamy 3/4 szklanki , dodajemy żółtka , cukier , cukier wanilinowy , mąkę ziemniaczaną ,mąkę pszenną , wszystko roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy wcześniej przygotowany budyń. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając ( do zgęstnienia ) . Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ucieramy , stopniowo dodajemy wystudzony budyń ,dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ :

    3 serki homogenizowane dowolnego smaku ( 1 serek = 150 g )
    1 galaretka dowolnego smaku
    1/2 szklanki gorącej wody

    WYKONANIE:

    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Serki przekładamy do miski , wlewamy wystudzoną galaretkę , łączmy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt płynna wstawiamy na chwilę do lodówki.

    DODATKOWE SKŁADNIKI:

    1 puszka brzoskwiń ( brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę ) , sok pozostawiamy do nasączenia biszkoptu
    1/2 kg winogron ( jeśli mają pestki przekrawamy na połowę i usuwamy )
    1 galaretka dowolnego smaku rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody ( lekko stężałą galaretkę wlewamy w otworki z brzoskwiniami )
    2 galaretki dowolnego koloru ( przygotowane według przepisu na opakowaniu )

    PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Jasny biszkopt nasączamy 1/2 soku z brzoskwiń , wykładamy masę budyniową z kakao , rozsmarowujemy , kładziemy biszkopt kakaowy z otworkami , w każdy otwór kładziemy pokrojone brzoskwinie w drobną kostkę i wlewamy lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 1 szklance wody ( jeśli galaretka zostanie możemy wykorzystać ją do polania góry ciasta ) ,kładziemy lekko stężałą masę serową , rozsmarowujemy , na masę serową kładziemy wcześniej wycięte kółka z kakaowego biszkoptu, między kółkami układamy winogrona , wstawiamy do lodówki. Kładziemy drugą część masy budyniowej , rozsmarowujemy , kładziemy stężałe galaretki przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu.Gotowe ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Możliwość komentowania została wyłączona.