PRZEPIS NA CIASTO Z KAKAOWYM BISZKOPTEM, WAFELKAMI ORAZ KREMEM 艢MIETANKOWYM – BOMBOWA KUCHNIA

@Bombowa Kuchnia
馃嵃PRZEPIS NA CIASTO Z KAKAOWYM BISZKOPTEM, WAFELKAMI ORAZ KREMEM 艢MIETANKOWYM – BOMBOWA KUCHNIA
馃摳Instagram:
馃實Facebook:
馃拰e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

鉁咅煋漃RZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

SK艁ADNIKI NA BISZKOPT:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 pe艂na szklanka przesianej m膮ki
1 kopiasta 艂y偶eczka proszku do pieczenia
2 艂y偶ki przesianego kakao

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczypt膮 soli do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.

Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia , kakao i dok艂adnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dok艂adnie mieszamy.
Wylewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych) i rozsmarowujemy. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na p贸艂.

SK艁ADNIKI NA CIASTO WAFELKOWE:

3 bia艂ka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3 du偶e wafelki czekoladowe np prince polo ( 1 wafelek = 50 g )
2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej
100 g wi贸rek kokosowych

WYKONANIE:

Wi贸rki kokosowe pra偶ymy na suchej patelni.
Upra偶one wi贸rki odstawiamy do wystudzenia.

Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli , stopniowo dodajemy cukier.
Wafelki kroimy na ma艂e kawa艂ki.
Do ubitych bia艂ek dodajemy m膮k臋 ziemniaczan膮, pokrojone wafelki, upra偶one ( wystudzone ) wi贸rki kokosowe i dok艂adnie mieszamy.

Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach ( 22x33cm ) lub podobnych i rozsmarowujemy. ( papier do pieczenia smarujemy mas艂em , wtedy ciasto lepiej si臋 odlepi ).

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , od razu po wstawieniu ciasta zmniejszamy temperatur臋 do 110 stopni i pieczemy 1 godzin臋 30 minut ( po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach ).

SK艁ADNIKI NA KREM 艢MIETANKOWY:

1 艂y偶ka 偶elatyny
1/3 szklanki gor膮cej wody
600 ml zimnej 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
1 p艂aska 艂y偶ka cukru pudru
250g serka mascarpone

WYKONANIE:

Do miski dodajemy 偶elatyn臋 , zalewamy gor膮c膮 wod膮 , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Ubijamy zimn膮 艣mietan臋 krem贸wk臋 , w trakcie ubijania dodajemy cukier puder , serek mascarpone i dok艂adnie miksujemy. Nast臋pnie wlewamy wystudzon膮 偶elatyn臋 i miksujemy tylko chwil臋 a偶 po艂膮czy si臋 ze 艣mietan膮.

SK艁ADNIKI NA POLEW臉:

100 ml 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
100 g gorzkiej czekolady ( pokrojonej na mniejsze kawa艂ki )

WYKONANIE:

Do garnka wlewamy 艣mietan臋 krem贸wk臋 i podgrzewamy.
Do podgrzanej 艣mietany dodajemy czekolad臋 i mieszamy do momentu a偶 si臋 rozpu艣ci.

DODATKOWE SK艁ADNIKI:

dowolny poncz do nas膮czenia ciasta ( ja u偶y艂am 1/2 szklanki mocnej herbaty , do ponczu nie dodajemy cukru )
dowolna ilo艣膰 posiekanych migda艂贸w , orzech贸w w艂oskich , lub wi贸rki kokosowe do posypania g贸ry ciasta

PRZE艁O呕ENIE CIASTA:

Pierwsz膮 cz臋艣膰 przekrojonego biszkoptu nas膮czamy ponczem , wyk艂adamy 1/2 kremu 艣mietankowego i rozsmarowujemy.
K艂adziemy ciasto wafelkowe , wyk艂adamy pozosta艂y krem i rozsmarowujemy.
K艂adziemy drug膮 cz臋艣膰 przekrojonego biszkoptu i nas膮czamy ponczem.
Ciasto polewamy polew膮 i rozsmarowujemy.
G贸r臋 ciasta posypujemy dowoln膮 ilo艣ci膮 posiekanych migda艂贸w , orzech贸w w艂oskich , lub wi贸rkami kokosowymi. Wstawiamy do lod贸wki.

2 komentarze

  1. 馃嵃PRZEPIS NA CIASTO Z KAKAOWYM BISZKOPTEM, WAFELKAMI ORAZ KREMEM 艢MIETANKOWYM – BOMBOWA KUCHNIA
    馃摳Instagram:
    馃實Facebook:
    馃拰e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

    鉁咅煋漃RZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

    SK艁ADNIKI NA BISZKOPT:

    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 pe艂na szklanka przesianej m膮ki
    1 kopiasta 艂y偶eczka proszku do pieczenia
    2 艂y偶ki przesianego kakao

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczypt膮 soli do momentu a偶 podwoj膮 swoj膮 obj臋to艣膰.

    Do osobnej miski przesiewamy m膮k臋 , dodajemy proszek do pieczenia , kakao i dok艂adnie mieszamy.
    Dodajemy do ubitych jajek i dok艂adnie mieszamy.
    Wylewamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych) i rozsmarowujemy. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
    Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na p贸艂.

    SK艁ADNIKI NA CIASTO WAFELKOWE:

    3 bia艂ka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    3 du偶e wafelki czekoladowe np prince polo ( 1 wafelek = 50 g )
    2 艂y偶eczki m膮ki ziemniaczanej
    100 g wi贸rek kokosowych

    WYKONANIE:

    Wi贸rki kokosowe pra偶ymy na suchej patelni.
    Upra偶one wi贸rki odstawiamy do wystudzenia.

    Bia艂ka ubijamy ze szczypt膮 soli , stopniowo dodajemy cukier.
    Wafelki kroimy na ma艂e kawa艂ki.
    Do ubitych bia艂ek dodajemy m膮k臋 ziemniaczan膮, pokrojone wafelki, upra偶one ( wystudzone ) wi贸rki kokosowe i dok艂adnie mieszamy.

    Wyk艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia o wymiarach ( 22x33cm ) lub podobnych i rozsmarowujemy. ( papier do pieczenia smarujemy mas艂em , wtedy ciasto lepiej si臋 odlepi ).

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , od razu po wstawieniu ciasta zmniejszamy temperatur臋 do 110 stopni i pieczemy 1 godzin臋 30 minut ( po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach ).

    SK艁ADNIKI NA KREM 艢MIETANKOWY:

    1 艂y偶ka 偶elatyny
    1/3 szklanki gor膮cej wody
    600 ml zimnej 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
    1 p艂aska 艂y偶ka cukru pudru
    250g serka mascarpone

    WYKONANIE:

    Do miski dodajemy 偶elatyn臋 , zalewamy gor膮c膮 wod膮 , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    Ubijamy zimn膮 艣mietan臋 krem贸wk臋 , w trakcie ubijania dodajemy cukier puder , serek mascarpone i dok艂adnie miksujemy. Nast臋pnie wlewamy wystudzon膮 偶elatyn臋 i miksujemy tylko chwil臋 a偶 po艂膮czy si臋 ze 艣mietan膮.

    SK艁ADNIKI NA POLEW臉:

    100 ml 艣mietany krem贸wki 30% lub 36%
    100 g gorzkiej czekolady ( pokrojonej na mniejsze kawa艂ki )

    WYKONANIE:

    Do garnka wlewamy 艣mietan臋 krem贸wk臋 i podgrzewamy.
    Do podgrzanej 艣mietany dodajemy czekolad臋 i mieszamy do momentu a偶 si臋 rozpu艣ci.

    DODATKOWE SK艁ADNIKI:

    dowolny poncz do nas膮czenia ciasta ( ja u偶y艂am 1/2 szklanki mocnej herbaty , do ponczu nie dodajemy cukru )
    dowolna ilo艣膰 posiekanych migda艂贸w , orzech贸w w艂oskich , lub wi贸rki kokosowe do posypania g贸ry ciasta

    PRZE艁O呕ENIE CIASTA:

    Pierwsz膮 cz臋艣膰 przekrojonego biszkoptu nas膮czamy ponczem , wyk艂adamy 1/2 kremu 艣mietankowego i rozsmarowujemy.
    K艂adziemy ciasto wafelkowe , wyk艂adamy pozosta艂y krem i rozsmarowujemy.
    K艂adziemy drug膮 cz臋艣膰 przekrojonego biszkoptu i nas膮czamy ponczem.
    Ciasto polewamy polew膮 i rozsmarowujemy.
    G贸r臋 ciasta posypujemy dowoln膮 ilo艣ci膮 posiekanych migda艂贸w , orzech贸w w艂oskich , lub wi贸rkami kokosowymi. Wstawiamy do lod贸wki.

  2. Dzi臋kuj臋. Doskona艂y przepis, b臋d臋 goraco poleca艂 wszystkim mi艂o艣nikom sztuki kulinarnej. Pozdrawiam serdecznie.馃ギ馃グ馃槝馃構馃憤馃檹馃憦馃徔馃懆鈥嶐煃仇煓嬧嶁檪锔

Leave a Reply