PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MASĄ ORZECHOWĄ ORAZ MASĄ KAWOWĄ Z GALARETKAMI-KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ

@Bombowa Kuchnia
🍰PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MASĄ ORZECHOWĄ ORAZ MASĄ KAWOWĄ Z GALARETKAMI-KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ
📸Instagram:
🌍Facebook:
💌e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

✅📝PRZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT :

4 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapujemy skórkę.

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

1/2 kg przesianej mąki pszennej
250 g zimnego masła lub margaryny
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
5 żółtek
1 łyżka śmietany 18%

WYKONANIE:

Do przesianej mąki pszennej ścieramy na tarce jarzynówce zimne masło lub margarynę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka , śmietanę , mieszamy i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każde ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i nakłuwamy widelcem. Każde ciasto pieczemy osobno 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

PRZYGOTOWANIE KAWY:

1 szklanka gorącej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej

WYKONANIE:

Do gorącej wody dodajemy kawę , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

SKŁADNIKI NA MASĘ Z GALARETKAMI:

100 g sparzonych rodzynek
100 g pokrojonych orzechów włoskich
450 g galaretek w cukrze
wcześniej przygotowana ( wystudzona kawa )

WYKONANIE:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Jedno ( całe ) kruche ciasto kruszymy , następnie wlewamy wcześniej przygotowaną ( wystudzoną ) kawę i mieszamy.

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

200 g pokrojonych orzechów włoskich
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka

200 g miękkiego masła

WYKONANIE:

Do garnka dodajemy pokrojone orzechy włoskie , jajka , cukier , mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy przez około 1 minutę , wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy miękkie masło , stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechową i miksujemy.

DODATKOWE SKŁADNIKI:

1 słoik powideł śliwkowych ( 1 słoik = 280 g )
dowolna ilość posiekanych orzechów włoskich do posypania góry ciasta

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Na kruche ciasto wykładamy 3/4 słoika powideł śliwkowych i rozsmarowujemy. Wykładamy masę z galaretkami , rozsmarowujemy i dociskamy łyżką. Porcjami na ciasto wykładamy masę orzechową i rozsmarowujemy. Biszkopt ze zdrapaną skórką kładziemy na rozsmarowaną masę orzechową.
Wykładamy pozostałe powidła śliwkowe ( cienką warstwę ) i rozsmarowujemy. Polewamy polewą , rozsmarowujemy.
Posypujemy dowolną ilością posiekanych orzechów włoskich.

3 komentarze

  1. 🍰PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z MASĄ ORZECHOWĄ ORAZ MASĄ KAWOWĄ Z GALARETKAMI-KONIECZNIE MUSISZ SPRÓBOWAĆ
    📸Instagram:
    🌍Facebook:

    💌e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

    ✅📝PRZEPIS – BOMBOWA KUCHNIA:

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT :

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.
    Do osobnej miski przesiewamy mąkę , dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu zdrapujemy skórkę.

    SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

    1/2 kg przesianej mąki pszennej
    250 g zimnego masła lub margaryny
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 żółtek
    1 łyżka śmietany 18%

    WYKONANIE:

    Do przesianej mąki pszennej ścieramy na tarce jarzynówce zimne masło lub margarynę.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia , cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy żółtka , śmietanę , mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każde ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i nakłuwamy widelcem. Każde ciasto pieczemy osobno 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia.

    PRZYGOTOWANIE KAWY:

    1 szklanka gorącej wody
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    WYKONANIE:

    Do gorącej wody dodajemy kawę , mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    SKŁADNIKI NA MASĘ Z GALARETKAMI:

    100 g sparzonych rodzynek
    100 g pokrojonych orzechów włoskich
    450 g galaretek w cukrze
    wcześniej przygotowana ( wystudzona kawa )

    WYKONANIE:

    Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Jedno ( całe ) kruche ciasto kruszymy , następnie wlewamy wcześniej przygotowaną ( wystudzoną ) kawę i mieszamy.

    SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:

    200 g pokrojonych orzechów włoskich
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka

    200 g miękkiego masła

    WYKONANIE:

    Do garnka dodajemy pokrojone orzechy włoskie , jajka , cukier , mleko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Wstawiamy na mały ogień i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy przez około 1 minutę , wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.
    Ucieramy miękkie masło , stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechową i miksujemy.

    DODATKOWE SKŁADNIKI:

    1 słoik powideł śliwkowych ( 1 słoik = 280 g )
    dowolna ilość posiekanych orzechów włoskich do posypania góry ciasta

    PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Na kruche ciasto wykładamy 3/4 słoika powideł śliwkowych i rozsmarowujemy. Wykładamy masę z galaretkami , rozsmarowujemy i dociskamy łyżką. Porcjami na ciasto wykładamy masę orzechową i rozsmarowujemy. Biszkopt ze zdrapaną skórką kładziemy na rozsmarowaną masę orzechową.
    Wykładamy pozostałe powidła śliwkowe ( cienką warstwę ) i rozsmarowujemy. Polewamy polewą , rozsmarowujemy.
    Posypujemy dowolną ilością posiekanych orzechów włoskich.

  2. Dziękuję za przepis. Ciasto wygląda wyśmienicie. Muszę zrobić sam. Z pewnością polecę innym. Pozdrawiam serdecznie.

Leave a Reply