[elementor-template id=”187″]
Odc. 332 – Remigiusz Rączka prezentuje tradycyjne przepisy kuchni śląskiej: jaskółcze gniazda w dwóch wersjach z kapusta białą na ciepło oraz jajecznicę po wilamowsku. Składniki poniżej:
Jajecznica po wilamowsku
jajka – 12 szt.
boczek wędzony – 25 dag
mleko – 1 szklanka
mąka pszenna – ok.4 łyżki
sól, pieprz – do smaku
Jaskółcze gniazda
wołowe:
udziec wołowy – 60 dag
mięso wieprzowe mielone – 20 dag
majeranek – 1 łyżeczka
cebula – 0,5 szt.
olej – 1 łyżka
musztarda – 2 łyżki
jajka na twardo – 3 szt.
plastry boczku – 3 szt.
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
wieprzowe:
schab bez kości – 60 dag
jajka na twardo – 3 szt.
plastry boczku – 3 szt.
musztarda – 2 łyżki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
masło – 0,5 kostki
liść laurowy, ziele angielskie – kilka szt.
woda – 0,5 l
kapusta biała na ciepło:
kapusta biała – 1 główka
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1,5-2 szt.
liść laurowy – 4-5 szt.
ziele angielskie – 8 szt.
ocet – ok. 50 ml ( do smaku)
sól, pieprz – do smaku