SUŁTAN – PRZEPIS NA CIASTO Z BEZĄ ORZECHOWO -KOKOSOWĄ ORAZ PYSZNYM KREMEM CZEKOLADOWYM-KROK PO KROKU

@Bombowa Kuchnia
?SUŁTAN – PRZEPIS NA CIASTO Z BEZĄ ORZECHOWO -KOKOSOWĄ ORAZ PYSZNYM KREMEM CZEKOLADOWYM-KROK PO KROKU
?Instagram:
?Facebook:
?e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

✅?PRZEPIS NA CIASTO:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

4 jajka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki przesianej mąki
2 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

WYKONANIE:

Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao, cynamon, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA BEZE KOKOSOWĄ:

2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
100 g wiórków kokosowych

WYKONANIE:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA BEZE ORZECHOWĄ:

2 białka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

WYKONANIE:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.
Dodajemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

SKŁADNIKI NA KREM:

1 łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
1/2 litra mleka
50 g daktyli lub rodzynek pokrojonych na mniejsze kawałki
100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
200 g miękkiego masła

WYKONANIE:

Do garnka dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mleko i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.
Po zgęstnieniu wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.

Daktyle lub rodzynki kroimy na mniejsze kawałki.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.

Ucieramy miękkie masło, stopniowo dodajemy wystudzony krem.
Następnie dodajemy pokrojone daktyle, czekoladę i dokładnie mieszamy.

SKŁADNIKI NA PONCZ:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWE SKŁADNIKI:

400 g porzeczkowego dżemu
dowolna ilość orzechów włoskich ( do posypania góry ciasta )
dowolna ilość wiórków kokosowych ( do posypiania góry ciasta )

WYKONANIE:

Do miksi dodajemy kawę, cukier, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Biszkopt przekrawamy na pół, zdrapujemy skórkę i nasączamy 1/2 ponczu.
Wykładamy 1/2 kremu i rozsmarowujemy.
Kładziemy bezę kokosową i lekko dociskamy.
Wykładamy porzeczkowy dżem i rozsmarowujemy.
Kładziemy beze orzechową i lekko dociskamy.
Wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy.
Kłdziemy drugą część przekrojonego biszkoptu i lekko dociskamy.
Nasączamy pozostałym ponczem.
Polewamy polewą i rozsmarowujemy. ( przed wylwaniem polewy możemy posmarować biszkopt cienką warstwą dowolnego dżemu aby polewa nie wsiąkała w biszkopt ) .
Posypujemy dowolną ilością posiekanych orzechów włoskich oraz wiórkami kokosowymi.

GOTOWE.

4 komentarze

  1. ?SUŁTAN – PRZEPIS NA CIASTO Z BEZĄ ORZECHOWO -KOKOSOWĄ ORAZ PYSZNYM KREMEM CZEKOLADOWYM-KROK PO KROKU
    ?Instagram:
    ?Facebook:
    ?e-mail: bombowakuchniakontakt@gmail.com

    ✅?PRZEPIS NA CIASTO:

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    3/4 szklanki przesianej mąki
    2 łyżki przesianego kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    WYKONANIE:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

    Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę, przesiane kakao, cynamon, proszek do pieczenia,
    sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy.
    Dodajemy do ubitych jajek i dokładnie mieszamy.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.

    SKŁADNIKI NA BEZE KOKOSOWĄ:

    2 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    100 g wiórków kokosowych

    WYKONANIE:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

    SKŁADNIKI NA BEZE ORZECHOWĄ:

    2 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

    WYKONANIE:

    Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.
    Dodajemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22x33cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

    SKŁADNIKI NA KREM:

    1 łyżka kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    1 cukier wanilinowy
    4 żółtka
    1/2 litra mleka
    50 g daktyli lub rodzynek pokrojonych na mniejsze kawałki
    100 g gorzkiej czekolady pokrojonej na mniejsze kawałki
    200 g miękkiego masła

    WYKONANIE:

    Do garnka dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mleko i dokładnie mieszamy.
    Wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.
    Po zgęstnieniu wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia.

    Daktyle lub rodzynki kroimy na mniejsze kawałki.
    Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.

    Ucieramy miękkie masło, stopniowo dodajemy wystudzony krem.
    Następnie dodajemy pokrojone daktyle, czekoladę i dokładnie mieszamy.

    SKŁADNIKI NA PONCZ:

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szklanki gorącej wody

    DODATKOWE SKŁADNIKI:

    400 g porzeczkowego dżemu
    dowolna ilość orzechów włoskich ( do posypania góry ciasta )
    dowolna ilość wiórków kokosowych ( do posypiania góry ciasta )

    WYKONANIE:

    Do miksi dodajemy kawę, cukier, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

    PRZEŁOŻENIE CIASTA:

    Biszkopt przekrawamy na pół, zdrapujemy skórkę i nasączamy 1/2 ponczu.
    Wykładamy 1/2 kremu i rozsmarowujemy.
    Kładziemy bezę kokosową i lekko dociskamy.
    Wykładamy porzeczkowy dżem i rozsmarowujemy.
    Kładziemy beze orzechową i lekko dociskamy.
    Wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy.
    Kłdziemy drugą część przekrojonego biszkoptu i lekko dociskamy.
    Nasączamy pozostałym ponczem.
    Polewamy polewą i rozsmarowujemy. ( przed wylwaniem polewy możemy posmarować biszkopt cienką warstwą dowolnego dżemu aby polewa nie wsiąkała w biszkopt ) .
    Posypujemy dowolną ilością posiekanych orzechów włoskich oraz wiórkami kokosowymi.

    GOTOWE.

  2. Bardzo ciekawe ciasto na pewno wypróbuję pozdrawiam serdecznie miłego popołudnia ??♥️♥️

Możliwość komentowania została wyłączona.