Wspólne gotowanie z Laurentem i Kingą XVI MDC

DOSTĘPNE NAPISY W JĘZYKU POLSKIM w ustawieniach (ikona zębatki na ekranie odtwarzania).

Gotowali: Laurent de Bremeaker i Kinga Władyka

Dołączcie do Laurenta i Kingi, by razem przygotować:

1. Sałatkę z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami
2. Lekką zupę buraczaną
3. Marynatę szczypiorkową do sałatki, ale też mięsa czy ryby (jak kto woli)
4. Sos tajski, który jest pysznym dodatkiem do warzyw, mięsa, ryb, a nawet kanapek!

Przyda Wam się kilka kuchennych narzędzi:

2 duże miski
3 mniejsze miseczki na sos
1 dobry nóż
4 łyżki
1 deska do krojenia
1 blender/mikser
1 garnek do gotowania na parze lub wkład do gotowania na parze
1 ręcznik kuchenny
1 tarka (na skórkę z cytryny i czosnek)

Poniżej lista potrzebnych składników. Nie martwcie się, jeśli czegoś nie znajdziecie w sklepie – możecie śmiało zastąpić jakiś składnik innym lub go pominąć.

Liczymy, że pochwalicie się potem wynikami kucharzenia pod naszym postem na ten temat. Zapraszamy Was również oznaczania nas na Waszych profilach: FB: @celiakia / @Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, IG: @celiakia_pl.

Składniki potrzebne do wspólnego gotowania w niedzielę:

Sałatka z jarmużu marynowanego ze świeżymi ziołami, marchewką i migdałami

4 duże garście zielonego jarmużu
1 pęczek cebuli dymki
1 pęczek estragonu lub koperku
1 pęczek pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
4 czerwone rzodkiewki
1 mały kawałek imbiru
3 garście rukoli
sok z cytryny i jej skórka
kawałek chilli
1 awokado
1 marchewka (opcjonalnie)
kwiaty soli (opcjonalnie)
bezglutenowy sos sojowy tamari (do smaku)

Lekka zupa buraczana

1 duży burak ćwikłowy
1 awokado (lub 2 łyżki kremu migdałowego)
2 średnie marchewki
1/2 selera
5 cm imbiru
2 małe ząbki czosnku
sok z cytryny
2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego tamari
4 łyżki oliwy z oliwek
1 garść wybranych kiełków (np. brokuła, rzodkiewki, buraka)
świeże zioła (opcjonalnie)
śmietanka migdałowa lun napój migdałowy

Marynata szczypiorkowa

½ szklanki suchych nasion kopru włoskiego lub 1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny i odrobina jej skórki
kawałek chilli
2 łyżki octu jabłkowego
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki oleju sezamowego
sól

Sos tajski

3 laski trawy cytrynowej
7 cm imbiru
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny i odrobina skórki
100 g świeżej kolendry (najlepiej z korzeniami)
1/2 papryki
4 łyżki z sosu sojowego tamari
6 łyżek oleju sezamowego
garść rodzynek

Zachęcamy do obserwowania naszych stron i uczestnictwa w kolejnych wydarzeniach:
​​



Zachęcamy do dołączenia do Stowarzyszenia!

Realizacja i montaż filmu – Jan Górecki

One comment

  1. Lucyna Śliżewska
    Lucyna Śliżewska

    Bardzo dziękuję! Tak, podobało mi się to wspólne gotowanie. Oczywiście, że chcę więcej.

Leave a Reply